
TENUTA SETTE PONTI CROGNOLO IGT TOSCANA ROSSO BIO 0,75 L
40,00 €
Tenuta Sette Ponti Crognolo IGT Toscana Rosso BIO je ekološko premium crveno vino vinarije Tenuta Sette Ponti iz središnje Toskane. Sastav čini pretežno Sangiovese uz dodatak Merlota, a vino očarava bogatstvom okusa i mirisa. Note trešnje, šumskog voća i suptilnih začina prožimaju aromu ovog harmoničnog vina srednjeg tijela s finim taninima. Završetak je dug i elegantan.

Tenuta Sette Ponti Crognolo IGT Toscana Rosso BIO utjelovljuje eleganciju i vrhunsku kvalitetu toskanskog vinarstva. Vinogradi stari 30 do 35 godina na sunčanim toskanskim padinama daju manji, ali iznimno kvalitetan urod. Vinarija Tenuta Sette Ponti proizvodi Crognolo ekološki i s posebnom pažnjom, ručno birajući samo najkvalitetnije grožđe sorte Sangiovese. Crognolo osvaja punim, a istovremeno elegantnim karakterom, koji se razvija zahvaljujući jednogodišnjem odležavanju u francuskim hrastovim bačvama. Vino krasi raskoš kompleksnih aroma, profinjeni začinski tonovi te baršunasta taninska struktura.
Najbolje ga je poslužiti na 16 do 18 °C, uz preporuku da bocu otvorite pola sata ranije kako bi se arome otvorile. Zahvaljujući uravnoteženim taninima i živahnoj kiselini, možete ga piti odmah ili čuvati nekoliko godina. Crognolo je očarao i kritičare – James Suckling ocijenio ga je s 94/100 bodova, potvrdivši njegov status među vrhunskim toskanskim vinima. Ovo profinjeno vino izvrsno pristaje uz odležane odreske, plemenitu divljač, bogata jela od crvenog mesa te selekciju zrelih sireva.
Nastanak i proizvodnja
Crognolo je prvo vino vinarije Tenuta Sette Ponti, predstavljeno 1998. godine. Naziv vina potječe od divljeg grma cornus (lokalno zvanog crognolo) koji obilno raste na imanju. Crognolo spaja poštovanje prema toskanskoj vinarskoj tradiciji s inovativnim pristupom proizvodnji vina. Osnova kupaže je povijesni klon Sangiovesea iz najstarijeg vinograda imanja, Vigna dell’Impero, zasađenog 1935. godine. Taj jedinstveni Sangiovese vinu daje prepoznatljiv i autentičan karakter. U berbi 2022, 93% kupaže čini Sangiovese, dok 7% Merlota zaokružuje vino svojom mekoćom i bogatom bojom.
Grožđe se bere ručno kada dostigne optimalnu zrelost, uz strogu selekciju grozdova. Fermentacija s maceracijom traje oko 20 dana na kontroliranoj temperaturi. Vino zatim odležava 12 do 14 mjeseci u francuskim barrique bačvama. Nakon toga slijedi punjenje u boce i još 6 mjeseci odmaranja prije puštanja vina na tržište. Cijeli proces proizvodnje ima ekološki pristup, bez upotrebe umjetnih sredstava u vinogradu i podrumu. Time vino zadržava prirodan karakter i vrhunsku kvalitetu.
Glavne okusne note
- Aroma: zrele trešnje, kupine, ljubičice, začini, suptilni herbalni tonovi
- Okus: punog tijela, baršunasta tekstura, elegantno strukturirani tanini
- Završnica: duga, uravnotežena, s blagim začinskim i toplim notama