FEUDO MACCARI SAIA DOC SICILIA ROSSO BIO 0,75 L
31,50 €
Feudo Maccari Saia DOC Sicilia Rosso BIO je crveno vino 100% Nero d’Avola iz Noto regije. Vino nastaje od starijih trsova uzgojenih tradicionalnim alberello sustavom. Obiluje aromama zrelog crnog voća, začina i fine mineralnosti. Idealno je za jela od pečenja, divljači i tvrde sireve. Ekološki uzgojeno.

Feudo Maccari Saia DOC Sicilia Rosso BIO je elegantno, kompleksno vino koje utjelovljuje snagu sicilijanskog terroira. Grožđe dolazi iz vinograda s prosječno 31 godinu starim trsovima. Kultivira se tradicionalnim alberello sustavom, što osigurava nisku rodnost i visoku koncentraciju okusa. Svaki gutljaj donosi zrelo crno voće, začine i zemljane tonove.
Vino ima punu strukturu, mekane tanine i dug završetak. Sklad između voćnosti i svježine čini ga izvrsnim partnerom uz pečenja, janjetinu, biftek ili sireve. Fermentira 18 dana uz kontrolu temperature. Potom odležava 12 do 14 mjeseci u barrique bačvama, zatim najmanje 6 mjeseci u boci. Poslužuje se na 18 °C.
Nastanak i proizvodnja
Vino Saia proizvodi se u Noto regiji na jugoistoku Sicilije. Vinogradi su položeni na 80 metara nad morem i okrenuti prema jugu. Tlo kombinira bijelu vapnenačku i crnu pjeskovitu zemlju. Grožđe se uzgaja u tradicionalnom alberello sustavu koji zahtijeva ručni rad i visoku preciznost.
Trsovi su prosječne starosti 31 godinu, a prinosi su niski – 5000 do 6000 kilograma po hektaru. Fermentacija traje oko 18 dana uz kontroliranu temperaturu. Vino odležava 12 do 14 mjeseci u malim bačvama, pretežno francuskog hrasta. Nakon toga, provodi najmanje 6 mjeseci u boci. Rezultat je snažno, elegantno i trajno vino.
Glavne okusne note
- Aroma: otkriva note zrelih šljiva, crnih trešanja i začinskih tonova.
- Okus: bogat, topao i strukturiran, s voćnim tonovima i blagom mineralnošću.
- Završnica: duga, elegantna i suptilna, s notama dima i tamne čokolade.