TALISKER PORT RUIGHE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY + KUTIJA 0,7 L
52,00 €
Talisker Port Ruighe Single Malt Scotch Whisky elegantan je spoj klasičnog dimnog karaktera otoka Skye i bogatih, voćnih nota koje dolaze iz završnog odležavanja u bačvama porto vina. Ovaj kompleksni škotski whisky donosi savršen balans dima, začina, crnog voća i slatkoće, stvarajući nezaboravno iskustvo u svakom gutljaju.
3 na zalihi

Talisker Port Ruighe Single Malt Scotch Whisky jedinstvena je interpretacija legendarnog Taliskera, u kojoj se prepoznatljivi morski i dimni profil destilerije spaja s luksuznim utjecajem bačvi u kojima je prethodno sazrijevalo porto vino. Ova harmonija rezultira viskijem koji u svakom gutljaju donosi složene slojeve dima, začina, crnog bobičastog voća, tamne čokolade i suhog voća. Port Ruighe, nazvan po starom galskom imenu glavnog grada otoka Skye (Portree), odaje počast škotskim trgovcima koji su u prošlosti prevozili porto vino iz Portugala u Škotsku.
Viski prolazi klasičnu Talisker destilaciju s dvostrukim kotlovima, a zatim odležava u bačvama od američkog i europskog hrasta, prije završnog dozrijevanja u bačvama porto vina. Upravo to završno odležavanje obogaćuje njegovu teksturu i daje mu raskošne voćne note koje se idealno stapaju s dimnim i paprenim karakterom, stvarajući bogat, topao i dugotrajan završetak.
Nastanak i proizvodnja
Talisker Port Ruighe nastaje u kultnoj Talisker destileriji, osnovanoj 1830. godine od strane braće MacAskill na otoku Skye. Destilerija koristi vodu iz obližnjeg izvora Cnoc nan Speireag, a proizvodnja uključuje sušenje ječma nad tresetnom vatrom, što daje viskiju karakteristične dimne i slane note. Port Ruighe je lansiran 2013. godine kao inovativno izdanje koje spaja povijest, tradiciju i utjecaj međunarodne trgovine, kroz korištenje porto bačvi u završnom sazrijevanju.
Uz tradicionalnu Talisker snagu i morski karakter, Port Ruighe unosi sofisticirani sloj voćne slatkoće i začinske topline. Njegova proizvodnja zahtijeva pažljivo praćenje svakog koraka – od fermentacije do odležavanja – kako bi se postigla savršena ravnoteža između dima, voća i začina.
Glavne okusne note
- Aroma: dim, crno bobičasto voće, suho voće, karamela i morski zrak.
- Okus: bogato i začinjeno, s notama tamne čokolade, šljiva, papra i dima.
- Završnica: dugotrajna, topla i dimna, s elegantnim voćnim završetkom obogaćenim tragovima porto vina.