Tekila je više od pića koje povezujemo s tulumima i limunom. Riječ je o sofisticiranom destilatu s bogatom poviješću, raznolikim stilovima i pravilima konzumacije koja daleko nadilaze stereotipe. Ako ste početnik i želite razumjeti što je zapravo kvalitetna tekila, kako se proizvodi i kako je pravilno piti, ovaj vodič je za vas. Od razlika između Blanco, Reposado i Añejo tequila do savjeta za kušanje, donosimo vam sve što trebate znati da s povjerenjem zakoračite u svijet tekile.
Što je tekila i kako nastaje
Tekila je destilirano piće koje se proizvodi isključivo u određenim regijama Meksika, najpoznatije u državi Jalisco. Pravi naziv „tequila“ smije nositi samo piće napravljeno od najmanje 51% plave agave (Agave tequilana Weber), no najbolja i najkvalitetnija tekila proizvodi se isključivo od 100% plave agave.
Proces proizvodnje uključuje kuhanje srca agave (tzv. piña), fermentaciju šećera koji nastaju tijekom kuhanja, te dvostruku destilaciju. Neke tekile zatim odležavaju u drvenim bačvama kako bi dobile dodatne arome i složenost.


Glavne vrste tekile i njihove razlike
Tekila se dijeli u nekoliko osnovnih kategorija, a svaka ima svoj profil okusa, boju i način konzumacije. Donosimo vam popis osnovnih vrsta koje trebate poznavati.
Tequila Blanco (Silver)
Blanco tekila je bez odležavanja ili s minimalnim stajanjem (do dva mjeseca) u spremnicima od nehrđajućeg čelika. Kristalno je prozirna i nudi čisti okus agave, često s notama citrusa i papra. Ovo je najintenzivniji oblik tekile i često se koristi u koktelima poput Margarite.
Ako želite upoznati izvorni okus plave agave, Blanco tekila je savršen početak. Preporučujemo Don Julio Blanco ili Patrón Silver tequile kao izvrsne primjere.


Tequila Reposado
Reposado znači „odležana“ i označava tekilu koja je provela najmanje dva mjeseca, a najviše godinu dana u drvenim bačvama. Takvo odležavanje omekšava okus i dodaje note vanilije, karamele i začina. Reposado je uravnotežen izbor za one koji žele nešto složenije, ali još uvijek svježe.
Idealna je za ispijanje čistom, ali i za sofisticiranije koktele. Od naših favorita izdvajamo tequile Casamigos Reposado i Don Julio Reposado




Tequila Añejo
Añejo tekila odležava između jedne i tri godine u bačvama od američkog ili francuskog hrasta. Zbog dužeg odležavanja razvija bogate, složene note tamne čokolade, duhana i pečene agave. Okus je zaokružen i dubok, a tekstura mekana.
Ova tekila namijenjena je za sporo ispijanje, poput finog cognaca ili whiskyja. Ako želite započeti s Añejo kategorijom, isprobajte tequile Don Julio Añejo ili Clase Azul Añejo.
Extra Añejo
Ova kategorija uvedena je tek 2006. godine i odnosi se na tekile koje odležavaju duže od tri godine. One su izrazito luksuzne, kompleksne i skuplje, često s karakteristikama koje nalikuju najfinijim spiritima svijeta. Prava su poslastica za kolekcionare i poznavatelje.
Primjeri uključuju Clase Azul Ultra i Jose Cuervo Reserva de la Familia Extra Añejo.


Mezcal Joven
Iako tehnički nije tequila, mezcal je njezin bliski rođak i također se proizvodi od agave, ali na drugačiji način i u drugim regijama Meksika. Mezcal Joven (ili „mladi mezcal“) nije odležavao, već se pije odmah nakon destilacije. Poznat je po karakterističnom dimljenom okusu koji potječe od tradicionalnog pečenja agave u zemljanim jamama.
Mezcal je intenzivnijeg i složenijeg profila te se sve više traži među ljubiteljima craft alkohola. Ako želite proširiti svoje horizonte, preporučujemo da probate Casamigos Mezcal Joven kao uvod u ovaj svijet.


Kako piti tekilu na pravi način
Zaboravite na studenske tulume, limun i sol – prava tekila zaslužuje više poštovanja. Kvalitetna tekila, osobito Reposado, Añejo i Extra Añejo, pije se polako, u malim gutljajima i na sobnoj temperaturi.
Najbolje ju je poslužiti u čaši tulipan oblika (tzv. copita ili Riedel tequila glass) koja pomaže koncentrirati arome. Prvo pogledajte boju, zatim pomirišite, a tek onda polako kušajte. Dopustite da vam se u ustima razviju sve slojevite note agave, začina, drva i vanilije.
Naime, Blanco tekila može se piti čista, ali i koristi u koktelima poput:
/ Margarita (Blanco tekila, triple sec, sok limete)
/ Paloma (Blanco tekila, soda od grejpa, limeta)
/ Tequila Sunrise (Blanco tekila, sok naranče, grenadine)
Savjeti za kupnju tekile
Prilikom kupnje tekile, svakako birajte onu koja na etiketi ima oznaku „100% agave“. Tekile koje nemaju ovu oznaku (tzv. mixtos) sadrže dodatne šećere i ne nude isti kvalitetan doživljaj.
Pazite i na reputaciju brenda, proces proizvodnje, način odležavanja i zemlju porijekla. Kupujte kod provjerenih trgovaca, kao što je Double M webshop, gdje možete pronaći i klasične i ekskluzivne primjerke tekile.
Ako kupujete za poklon, birajte boce u luksuznim pakiranjima ili u kombinaciji s čašama i kutijom. Takvi detalji dodatno naglašavaju dojam i čine dar posebnim.
Tekila je mnogo više od brze čašice na zabavi. Ona je piće bogate meksičke tradicije, izrađena s velikom pažnjom i namijenjena pravom uživanju. Kada razumijete razlike između njezinih stilova i naučite kako je konzumirati, otvara vam se svijet kompleksnih aroma i kulturnog naslijeđa. Za početnike preporučujemo da započnu s kvalitetnom Blanco ili Reposado tequilom, a kako vaše nepce postaje iskusnije, istražujte Añejo i Extra Añejo varijante. Uživajte odgovorno i neka svaka čašica bude iskustvo za pamćenje.
