
PICCINI PROSECCO 1882 VINO SPUMANTE 0,75 L
7,40 €
Piccini 1882 Vino Spumante je pjenušavo vino proizvedeno od sorti Glera i Chardonnay iz regije Veneto. Ovo vino osvaja voćnim aromama citrusa i tropskog voća, uz živahne mjehuriće i osvježavajuću kiselost. Savršeno je za proslave, aperitive ili uz lagana jela poput školjki i bijelog mesa. Poslužuje se rashlađeno na 6–8°C

Piccini 1882 Vino Spumante predstavlja esenciju talijanske tradicije pjenušavih vina. Kombinacija 75% sorte Glera i 25% Chardonnaya daje ovom vinu prepoznatljiv karakter. Grožđe dolazi iz regije Veneto, poznate po hladnoj klimi i tlu bogatom morskim fosilima, što doprinosi svježini i mineralnosti vina. Proizvedeno metodom Charmat, vino zadržava voćne arome i živahne mjehuriće.
U čaši se ističe svijetložutom bojom s finim perlanjem. Aromatski profil obiluje notama jabuke, limuna i grejpa, uz cvjetne tonove bagrema. Na nepcu je svježe, s uravnoteženom kiselinom i blagim citrusnim završetkom. Idealan je pratitelj školjki, lagano pečene ribe ili bijelog mesa. Poslužuje se rashlađeno na temperaturi od 6–8°C, pružajući osvježavajuće iskustvo u svakoj prilici.
Nastanak i proizvodnja
Vinarija Piccini osnovana je 1882. godine u srcu Toskane, s vizijom stvaranja vina koja odražavaju bogatstvo talijanskih terroira. Vinarija Piccini je jedna od 25 najvećih talijanskih vinarija, koja posjeduje pet imanja diljem Italije, uključujući Toskanu i Siciliju. Danas, pod vodstvom četvrte generacije obitelji Piccini, vinarija kombinira tradiciju i inovaciju u proizvodnji vina. Piccini 1882 Vino Spumante rezultat je te filozofije, spajajući klasične sorte s modernim pristupom vinifikaciji. A 2024. godine Piccini 1882 osvojio je zlatnu medalju na Sakura Awards.
Grožđe za ovo pjenušavo vino dolazi iz regije Triveneto, koja obuhvaća područja Veneto, Friuli i Trentino. Hladna klima i tlo bogato morskim fosilima pružaju idealne uvjete za uzgoj sorti Glera i Chardonnay. Nakon ručne berbe, grožđe prolazi nježno prešanje, a fermentacija se odvija u inox tankovima na kontroliranim temperaturama. Sekundarna fermentacija provodi se metodom Charmat, što omogućuje očuvanje svježine i voćnih aroma, te stvara fine i postojane mjehuriće.
Glavne okusne note
- Aroma: intenzivne voćne note jabuke, limuna i grejpa, uz cvjetne tonove bagrema.
- Okus: svježe i uravnoteženo, s izraženim citrusnim i tropskim voćnim notama.
- Završnica: osvježavajuća, s blagim citrusnim tonovima i postojanim perlanjem.